Skattefordel ved pension

Det kan betale sig at spare op til pension.

Du kan spare penge i skat ved at spare op til pension - frem for at bruge pengene til privat opsparing. Det er der to grunde til:

  1. Du betaler væsentligt mindre i skat af afkastet på en pensionsordning, end du betaler af frie midler.
  2. Du kan trække indbetalingerne til pension fra i skat nu og først betale skat af pensionen, når den bliver udbetalt - til den tid er din skatte­procent måske lavere end nu.

Afkastskat af pensionsopsparing er lavere end af fri opsparing

I en pensionsordning skal der betales skat af pensionsafkastet. Afkast beskattes med en fast pensionsafkastskat (PAL-skat) på 15,3 pct. Hvis du i stedet for vælger at spare op i frie midler, skal du betale en højere skat af det afkast, opsparingen giver. Skatten afhænger af, hvordan de frie midler er investeret.

En pensionsordning er en udskydelse af skatten

Du kan trække indbetalingerne til pensionsordningen fra i skat. Til gengæld skal du så betale skat af pensionen, når den kommer til udbetaling på samme måde som af almindelig indkomst - dog ikke arbejdsmarkedsbidrag. Hvis du har en relativ høj indkomst og betaler topskat i dag, kan du derfor i praksis "udskyde" beskatningen til et senere tidspunkt, hvor din indkomst (og skatteprocent) måske er lavere, og på den måde spare penge i skat.