Forældrekøb

Med forældrekøb kan du hjælpe dine børn til at få en lejebolig. Vi hjælper dig med finansieringen.

Forældrekøb er, når forældre køber en lejlighed, som de udlejer til deres barn. Hvis voksne børn køber en lejlighed, som de lejer ud til deres forældre, kaldes det ”omvendt forældrekøb”.

I Lægernes Bank finansierer vi forældrekøb med lavtforrentet boliglån/kredit, fx via vores samarbejde med Totalkredit.

Inden du beslutter dig for forældrekøb, bør du overveje 

  • hvor længe boligen skal bruges, før den skal sælges igen (der er mange omkostninger ved køb og salg)
  • om du kan finansiere købet til en attraktiv rente
  • hvordan du tror, priserne på ejendomsmarkedet vil udvikle sig
  • om boligen skal være så stor, at dit barn også kan blive boende i den efter studietiden
  • om du selv kan bruge lejligheden på et senere tidspunkt.

Vi råder dig til at søge relevant bistand ved køb af fast ejendom. Når det drejer sig om en forældrekøbslejlighed, er det en god idé at tale med både advokat, revisor og bank.

Forældrekøb kan ske både af ejerbolig og andelsbolig.

Ved forældrekøb af en andelsbolig skal du læse vedtægterne grundigt og sandsynligvis søge om tilladelse i andelsboligforeningen for at kunne foretage forældrekøb. I langt de fleste foreninger er det nemlig et krav, at man som andelshaver selv bor i lejligheden. 

Ved forældrekøb af en ejerlejlighed er det også relevant at kigge i vedtægterne for at være helt sikker på, at udlejning ikke er et problem.

Forældrekøb af ejerbolig kan finansieres efter de samme regler som køb af bolig til eget brug.

Det vil sige med 80 pct. af købesummen i kreditforeningen og resten i pengeinstitut eller som egenfinansiering, hvis det drejer sig om en ejerbolig. I Lægernes Bank kan du få realkreditlån i Totalkredit og boliglån/kredit i banken til en lav rente.

Andelslejlighed kan ikke finansieres med realkreditlån, men finansieres med banklån. I Lægernes Bank kan du få andelsboliglån eller kredit til en meget fordelagtig rente. Du kan dog overveje at få et realkreditlån i din egen ejerbolig til køb af andelslejligheden – det kræver dog, at der er tilstrækkelig friværdi i boligen.