Købe ejerbolig

Står du over for at købe ny bolig, så tag os med på råd  - og gerne så tidligt i processen som muligt. 

Køb af bolig bør primært handle om, at du og din familie får opfyldt et konkret boligbehov, der her og nu, men også på længere sigt opfylder så mange af jeres ønsker som muligt. Det gælder både beliggenhed, størrelse og økonomi.

Det er dyrt at købe og sælge en bolig – de såkaldte ”papirpenge” kan hurtigt blive mellem 50.000-200.000 kroner, derfor bør et boligkøb altid være langsigtet (mindst fem år). Ellers kan det ofte bedre betale sig at leje. Spekulationer i stigende ejendomspriser bør ikke være motivet for køb af en bolig.

Læs vores gode råd og få overblik over økonomien, så du kan slå til, når drømmeboligen viser sig.

Her kan du få et hurtigt overblik over processen, når du køber bolig. 

GODE RÅD NÅR DU KØBER BOLIG

1. trin

Lav en liste over behov og ønsker

Hvor kunne du godt tænke dig at bo? Hvilken type af bolig foretrækker du? Hvor meget plads har du behov for (også om et stykke tid)?  

2. trin

Er det økonomisk realistisk?

Tal med banken om din økonomi, så du kan målrette boligjagten. 

3. trin

Søg efter boliger

Brug boligsiden.dk og boliga.dk til at finde frem til præcis den boligtype, område, pris og størrelse, der er relevant. 

Benyt Totalkredits bolig-app til at bedømme prisniveau, foretage låneberegninger og få gode råd til tjek af husets tilstand. 

4. trin

Besøg og undersøg

Tag ud og se lokalområdet. Aftal tid til fremvisning og få salgsopstilling, tilstandsrapport, el-tjek og energimærkning.

5. trin

Holder økonomien stadig?

Er der forhold i tilstandsrapport, el-installationsrapport eller energimærkning, der kræver ekstra investeringer? Lad banken kigge på det.

6. trin

Købsaftalen med forbehold

Ejendomsmægler udfærdiger standardkøbsaftalen, der er dit tilbud til sælger. Få altid handlen gjort betinget af, at din advokat og bank kan godkende aftalen, så du kan fortryde købet uden, at det koster noget. Det kaldes advokatforbehold og pengeinstitutforbehold.

7. trin

En bindende købsaftale

Købsaftalen er først bindende for køber og sælger, når begge har skrevet under, og der ikke længere er særlige forbehold. 

8. trin

Ejerskifteforsikring

Tegn altid en ejerskifteforsikring. Den dækker evt. skjulte fejl og mangler – altså forhold, der ikke fremgår af tilstandsrapporten. 

9. trin

Økonomisk overblik og lån

Lav sammen med banken et endeligt økonomisk overblik over boligens pris, evt. forbedringer, salær til rådgivere, udgifter til lånoptagelse og skøde samt præmie til ejerskifteforsikring og husforsikring, flytteomkostninger osv.

10. trin

Finansiering

Boligkøb finansieres typisk med en kombination af realkreditlån, banklån og din egen opsparing på mindst 5 pct. af købsprisen.

Vi vejleder dig om lånemuligheder og den sammensætning, der passer bedst til din økonomi og tidshorisont.

11. trin

Handlen bliver endelig

Din advokat sørger for berigtigelse af handlen, så du officielt bliver den nye ejer, og laver refusionsopgørelse, hvor ejendommens udgifter fordeles mellem køber og sælger.


Lægernes Bank tilbyder ikke lån med pant i bolig i udlandet. Men der er andre finansieringsmodeller:

Finansiering med pant i friværdien i dansk bolig
Måske har du friværdi i din bolig i Danmark? Er den inden for 80 pct. af værdien, kan du få Lægernes Boliglån, eller vi kan formidle et Totalkreditlån til finansiering af købet.

Har du friværdi ud over de 80 pct. af handelsværdien, kan du få et boliglån eller en boligkredit.

Finansiering med pant i gruppelivsforsikring
Kan du tegne en gruppelivsforsikring og har mange år tilbage på arbejdsmarkedet med en indkomst, der gør det muligt at afvikle lånet, inden du går på pension? Så kan du få finansieret boligen i udlandet med lån/kredit mod sikkerhed i en gruppelivsforsikring.

mere om finansierings-
mulighederne

Læs mere og hent dokumenter her